20 oktober OPaZ Webinar: Martine Delfos over autisme ontrafelen - het ontwikkelingsperspectief

Let op: deze activiteit heeft al plaatsgevonden

Activiteitendata

 • Datum
 • Tijd -
 • Locatie Online

Autisme wordt vaak gezien als informatieverwerkingsstoornis of als een ontwikkelingsstoornis. Veel therapieën en begeleidingsmethoden zijn op deze theorieën gebaseerd. Biopsycholoog en onderzoeker Martine Delfos ontwikkelde een ander verklaringsmodel voor autisme dat heel herkenbaar blijkt voor veel mensen met autisme en hun naasten.

Portretfoto van Martine Delfos

De basis daarvan is dat kinderen met autisme zich in een andere volgorde ontwikkelen dan hun leeftijdsgenoten: cognitief sneller en sociaal-emotioneel langzamer. Hun gedrag past bij hun eigen ontwikkeling maar botst vaak met de verwachtingen in de omgeving. Op school kunnen grote problemen ontstaan als de les niet aansluit bij hun leerstijl en de sociale druk om ‘gewoon’ te doen hoog is.

Tijdens het webinar geeft Martine Delfos een introductie op autisme als variatie in de ontwikkeling en reflecteert daarna met Erik Gerritsen - secretaris-generaal van VWS - en Monique Post - zelf gediagnosticeerd met autisme en coach van jongeren die uitvallen van school - wat deze inzichten betekenen voor de diagnostiek en de zorg voor kinderen, jongeren en volwassenen met autisme.

 Informatie

 • 20 oktober 2020, 16.00 tot 17.00 uur
 • Deelname is gratis
 • Dit webinar is onderdeel van het OPaZ Praktijkinitiatief Het label is (mis)leidend

Aanmelding

 • Het maximum aantal deelnemers van 500 is bereikt! Aanmelding is niet meer mogelijk.
 • Er komt een opname van het webinar beschikbaar. Meer informatie komt na 20 oktober op deze website.

Programma

 • 16.00 Welkom
 • 16:05 Presentatie Martine Delfos
 • 16:30 Gesprek Erik Gerritsen, Monique Post en Martine Delfos
 • 16.55 Afsluiting