Caspar en zijn cliëntondersteuner

Caspar en zijn cliëntondersteuner

(Bij twee witte stoelen verschijnt de tekst: Caspar & Co. Een man en een vrouw gaan zitten. Er komt een meisje naar hen toe.)

RUSTIGE MUZIEK

(Kom je zitten? Kom eens zitten.)

(Kom je tussen ons in zitten? -Juist.)

(Het meisje heeft een tablet vast.)

(Hè, is het spannend? -Ja. Wat doen ze allemaal dan? Oké.)

(Mijn naam is Caspar. Ik ben de trotse vader van Juliëtte. Juliëtte is negen, heeft de diagnose autismespectrumstoornis en een ontwikkelachterstand. Juliëtte is hyperimpulsief. Dat betekent dat Juliëtte 24/7 permanent toezicht nodig heeft.)

(Het impulsieve uit zich doordat: Juliëtte voelt prikkels en doet het meteen. Ze klimt een dakraam uit en ze gaat over de daken lopen. Juliëtte kent geen gevaar. Dat betekent dat ons gezin volledig draait om Juliëtte.)

(Maar gelukkig mag Juliëtte af en toe logeren. Dat betekent dat ze een weekendje weg is en dan hebben wij als ouders meer tijd voor Aaron en Laurens.)

(Mijn naam is Regien Langenbach, ik ben klantadviseur bij het Zilveren Kruis. Ook wel cliëntondersteuner genoemd. Wat ik met name doe, is vraag en aanbod bij elkaar brengen. Het feit dat je één ingang hebt, één persoon die voor jou gaat kijken waar er misschien een plekje is, bij welke zorgaanbieder je terecht kan, dat geeft gewoon rust voor mensen. Eén aanspreekpunt.)

(Ik vond het prettig dat ik één keer m'n verhaal mocht vertellen aan iemand met een luisterend oor, die doorvroeg, die in alles, wat ik merkte, in de poriën wilde meewerken.)

(Mijn belangrijkste taak was met name dat jullie als gezin ontzorgd zouden worden. Ze hadden heel veel spanningen in het gezin om alles te regelen, om überhaupt het zorgaanbod voor Juliëtte rond te krijgen.)

(Als Regien er niet was geweest, acht ik de kans redelijk aanwezig dat Juliëtte niet meer thuis woont. Ik sluit ook niet uit dat ons gezin niet meer bij elkaar was, dat ik niet meer bij m'n vrouw was, omdat het zo zwaar is dat je elkaar volledig kwijtraakt in alleen maar zorg leveren.)

(Wat ik supergaaf vind, is dat je onderdeel van ons gezin bent geworden. Dat vind ik ongelofelijk knap, want je voegt geruisloos in, je voegt weer uit. Dat doe je ongelofelijk mooi.)

(Dat is goed om te horen. Ja. Dank je wel.)

(Alsjeblieft.)

DE RUSTIGE MUZIEK SPEELT NOG EVEN VERDER EN EBT DAN WEG

(Het beeld wordt onscherp. Beeldtekst: Voor meer informatie over cliëntondersteuning in uw regio kunt u terecht op: www.clientondersteuning.co.nl. Co, uw persoonlijke gids in de zorg.)