Toegang tot de Wet langdurige zorg voor cliënten in de ggz

Ggz-cliënten met een blijvende intensieve zorgvraag kunnen vanaf 2021 toegang krijgen tot de Wet langdurige zorg (Wlz). Deze pagina biedt informatie voor cliënten die hiervoor in aanmerking komen.

U komt in aanmerking voor zorg vanuit de Wlz als u blijvend behoefte heeft aan permanent toezicht of 24 uur zorg in de nabijheid. Het CIZ beoordeelt dit.

Cliëntondersteuning

U heeft in heel 2020 recht op cliëntondersteuning bij de zorg die u in 2020 krijgt. De gemeente is verantwoordelijk voor die cliëntondersteuning.

Zodra u een indicatie heeft voor de Wlz, kunt u óók cliëntondersteuning krijgen voor uw toekomstige Wlz-zorg. Die ondersteuning kan dus al in 2020 starten. Het zorgkantoor is hiervoor verantwoordelijk. Het gaat om:

  • onafhankelijke ondersteuning,
  • met informatie, advies, algemene ondersteuning en zorgbemiddeling,
  • die bijdraagt om uw zorg vanaf 2021 te organiseren in samenhang met dienstverlening op andere gebieden.

Hoe vindt u een cliëntondersteuner (Co)?

Kijk op www.cliëntondersteuning.co.nl voor informatie over cliëntondersteuning . Via deze website kunt u ook eenvoudig een Co zoeken. De site bevat ervaringsverhalen, in de vorm van filmpjes en artikelen.

Cliëntondersteuning is voor u gratis.

Meer informatie

In het onderdeel Professionals staat informatie die u misschien ook wilt lezen, bijvoorbeeld over de overgang naar de Wlz, de manieren waarop de zorg geleverd kan worden en over ggz-behandeling in de Wlz.

Laatste wijziging: 19 maart 2020