Wat zijn mobiliteitshulpmiddelen?
Het gaat hier om hulpmiddelen voor individueel gebruik waarmee u zich binnen en buitenshuis kunt verplaatsen, zoals rolstoelen, scootmobielen en aangepaste fietsen.
Informatie over hulpmiddelen vindt u Hulpmiddelenwijzer.nl.
Welke mobiliteitshulpmiddelen worden vanuit de Wlz verstrekt?
- Rolstoelen
- Niet-algemeen gebruikelijke fietsen, zoals driewielfietsen
- Scootmobielen
- Aangepaste wandelwagens/buggy’s
- Aangepaste autostoeltjes voor kinderen
Ik heb al een mobiliteitshulpmiddel van de gemeente
Woont u in een zorginstelling en heeft u uw mobiliteitshulpmiddel van de gemeente gekregen?
- De gemeente waar u woont is verantwoordelijk voor onderhoud en aanpassingen tot het hulpmiddel vervangen moet worden. Verhuist u vanuit de intramurale zorginstelling naar een andere intramurale zorginstelling in een andere gemeente, en is uw mobiliteitshulpmiddel nog passend? Dan wordt de nieuwe gemeente verantwoordelijk voor de overname en het onderhoud van het hulpmiddel. De gemeente waaruit u verhuist moet over de overname van het hulpmiddel afspraken maken met de gemeente waar u naar toe verhuist.
- Verhuist u vanuit thuis naar een zorginstelling?
De gemeente van wie u het mobiliteitshulpmiddel heeft ontvangen en het zorgkantoor maken afspraken over het overnemen van het mobiliteitshulpmiddel.
Als u een nieuw mobiliteitshulpmiddel nodig heeft, wordt dat vanuit de Wlz betaald en onderhouden.
Wie beoordeelt of een mobiliteitshulpmiddel vanuit de Wlz verstrekt wordt?
De ergotherapeut of fysiotherapeut van de zorginstelling vraagt samen met u een mobiliteitshulpmiddel aan bij het zorgkantoor. Het zorgkantoor beoordeelt of u het hulpmiddel krijgt. Hiervoor stellen de zorgkantoren landelijke beoordelingsregels op.
Eigen bijdrage
Uw eigen bijdrage voor de Wlz verandert niet als u een mobiliteitshulpmiddel vanuit de Wlz ontvangt. U hoeft geen aparte eigen bijdrage te betalen voor het hulpmiddel.
Kunnen de mobiliteitshulpmiddelen met een pgb worden ingekocht?
Als u in een Wlz-instelling woont, kunt u uw zorg niet zelf inkopen met een pgb. Dat geldt ook voor de mobiliteitshulpmiddelen. U ontvangt de hulpmiddelen in natura.
Als u Wlz-zorg thuis ontvanggt, is uw gemeente verantwoordelijk voor uw mobiliteitshulpmiddelen. Uw gemeente kan hiervoor een pgb beschikbaar stellen, als u aan de voorwaarden voldoet.
Hoe is het collectief vervoer geregeld?
Collectief vervoer is een vorm van openbaar vervoer speciaal gericht op mensen met beperkingen. Meestal is het een taxibusje dat in uw omgeving rijdt, bijvoorbeeld naar het winkelcentrum. Dit vervoer is bedoeld om mee te blijven doen in de samenleving. Als u in een Wlz-instelling woont, kunt u dit vervoer gebruiken. De gemeente is hiervoor verantwoordelijk, ook voor cliënten in een Wlz-zorginstelling.
Wanneer is er sprake van wonen in een Wlz-instelling (verbijf)?
Wlz-instellingen zijn zorginstellingen zoals verpleeghuizen en instellingen voor gehandicaptenzorg. Er zijn woonvormen die lijken op een zorginstelling maar dat toch niet zijn, zoals aanleunwoningen.
U woont in een zorginstelling als u uw woonkosten niet zelf hoeft te betalen (zoals huur en gas, water en elektriciteit). U kunt dit zo nodig bij uw zorginstelling of het zorgkantoor navragen.
Hoe worden mobiliteitshulpmiddelen betaald?
Zorgkantoren hebben een apart budget voor mobiliteitshulpmiddelen.