Zorgovereenkomst

Heeft u een persoonsgebonden budget (pgb) van uw gemeente of uw zorgkantoor? Dan moet u een zorgovereenkomst afsluiten met uw zorgverlener.

In dit contract staan de belangrijkste afspraken over uw zorg. Zoals de tijden waarop u zorg krijgt en wat u daarvoor betaalt. Er zijn wettelijke regels waar u rekening mee moet houden.

Als budgethouder bent u werkgever of opdrachtgever

Als budgethouder bent u opdrachtgever of werkgever van uw zorgverlener(s). U betaalt uw zorgverlener een vergoeding of een loon. Wat is het verschil?

  • Een vergoeding is een bruto bedrag. Uw zorgverlener moet de inkomsten zelf opgeven en zelf de afdrachten betalen.
  • Een loon is een netto bedrag. Uw zorgverlener hoeft daarover geen belasting te betalen. U bent verantwoordelijk voor de afdrachten aan de Belastingdienst. De Sociale Verzekeringsbank voert dit voor u uit. 

Wie is uw zorgverlener?

Welke afspraken u moet maken en hoe uw zorgverlener kunt uitbetalen, hangt van een aantal zaken af. Belangrijk zijn:

  • Uw relatie met de zorgverlener (familie of niet).
  • Hoe uw zorgverlener werkt, bijvoorbeeld als zelfstandig ondernemer, als freelancer, in dienst bij een instelling of via een uitzendbureau.

Model zorgovereenkomsten

Om zeker te weten dat u alle benodigde afspraken maakt, moet u een modelovereenkomst gebruiken. Welke modelovereenkomst geschikt is, hangt af van uw zorgverlener. Op de website van de SVB kunt u nagaan welke overeenkomst u nodig heeft. U kunt de modelovereenkomsten daar ook downloaden. 

Neem bij twijfel contact op met de SVB via telefoonnummer (030) 264 82 00. 

Verschil met een zorgbeschrijving

Het zorgkantoor of uw gemeente kan u vragen om een zorgbeschrijving in te vullen. Daarin beschrijft u hoe uw zorg eruit gaat zien. Dit is wat anders dan de zorgovereenkomst.

  • De zorgbeschrijving gaat over de inhoud van de zorg.
  • De zorgovereenkomst gaat vooral over contractuele afspraken en de arbeidsverhouding met uw zorgverlener.

Een zorgovereenkomst is altijd verplicht. Een zorgbeschrijving is soms verplicht. Het is daardoor mogelijk dat u twee formulieren moet invullen. 

Zowel de zorgbeschrijving als de zorgovereenkomst maakt u samen met uw zorgverlener. 

  • De zorgbeschrijving stuurt u naar uw zorgkantoor. 
  • De zorgovereenkomst stuurt u naar de Sociale verzekeringsbank.